Poradna

Pití syrových vajec

Pití syrových vajec

Příspěvekod Pablo » úte 26. bře 2013 16:14:06

Dobrý den, rád bych se zeptal, jaký máte názor na pití syrových vajec ? :) děkuji
Pablo

Re: Pití syrových vajec

Příspěvekod Sobík » úte 26. bře 2013 19:30:14

Ahoj,

nevidím k tomu žádný důvod. Vařená vejce (tedy hlavně bílkoviny v nich obsažené, které nás asi zajímají nejvíc) jsou v organismu lépe stravitelná. Varem také zničíme případné škodlivé bakterie, které by se v syrových vejcích mohly vyskytovat.
Lavita - Sobík
Sobík

Luboš Lerch
Lifestyle Coach
Poradce pro výživu
IČ: 74121014

Příspěvekod Kit » pon 26. kvě 2014 7:44:00

Zdravím, také jsem přemýšlela o pití syrových vajec,spousta mých známých to dělá a nemůžou si to vynachválit. A k tomu co se všude dočítám jak je to nezdravé: studuji zdravotnickou školu a můžu Vás ujistit,že salmonely se bát nemusíte ani u vajec koupených v obchodě je šance 1:100,že chytnete salmonelu. A to,že syrové potraviny jsou špatně stravitelné není pravda,konkrétně u vajec jsou syrová lepší,protože tepelnou úpravou sice zničíte případné bakterie,ale také enzymy a další potřebné látky. A také výživově hodnotnější jsou žloutky,protože bílek je pouze ochranou vrstvou plodu,ale také má pár plusů,takže pokud pít syrová vejce tak celá a neoddělovat žloutek.
Kit

Příspěvekod Sobík » pon 26. kvě 2014 9:55:46

Ahoj,

ve sportovní výživě jsou vejce brána za zdroj kvalitních proteinů a právě jejich stravitelnost zde zmiňuji. Var přímo narušuje funkci glykoproteinu avidinu a tím zvyšuje celkovou stravitelnost vaječné bílkoviny z původních 50% zhruba na dvojnásobek. Pokud bys měla k dispozici studii nebo jiné oficiální materiály, které by tvrdily opak, prosím o jejich nasdílení, rád se s takovými informacemi seznámím.

Obecné výživové příručky doporučují u běžné populace konzumaci průměrně jednoho vejce denně. V takovém případě bych ani neřešil, zda vařený nebo syrový produkt. Zdraví a pohybově aktivní jedinci bez častých výkyvů nebo problémů s vyšším HDL cholesterolem v krvi jich ale snesou samozřejmě mnohem více a zde už jsem zastánce předvaření.
Lavita - Sobík
Sobík

Luboš Lerch
Lifestyle Coach
Poradce pro výživu
IČ: 74121014

Příspěvekod Návštěvník » úte 18. lis 2014 16:47:04

Sobík píše:Ahoj,

Zdravím, určitě doporučuji knihu Enzymová výživa od Dr. Edward Howell, který mimo jiné popisuje a udává důvody mýtů "že jsou vařené potraviny stravitelnější" - skvělá vědecká práce určitě doporučuji.

No a co se týče syrových vajec nabízím odkaz, který je sice v cizím jazyce ale google překladač dělá divy :)

http://www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-t ... -rakovine/
http://www.naturalnews.com/033199_eggs_cancer.html#

já osobně se připojuji ke koinzumaci vajec syrových a to především z důvodů že obsahují enzymy, které právě tyto umožňují potravu mnohem lépe strávit

--------------------------------------------------------------
ve sportovní výživě jsou vejce brána za zdroj kvalitních proteinů a právě jejich stravitelnost zde zmiňuji. Var přímo narušuje funkci glykoproteinu avidinu a tím zvyšuje celkovou stravitelnost vaječné bílkoviny z původních 50% zhruba na dvojnásobek. Pokud bys měla k dispozici studii nebo jiné oficiální materiály, které by tvrdily opak, prosím o jejich nasdílení, rád se s takovými informacemi seznámím.

Obecné výživové příručky doporučují u běžné populace konzumaci průměrně jednoho vejce denně. V takovém případě bych ani neřešil, zda vařený nebo syrový produkt. Zdraví a pohybově aktivní jedinci bez častých výkyvů nebo problémů s vyšším HDL cholesterolem v krvi jich ale snesou samozřejmě mnohem více a zde už jsem zastánce předvaření.
Návštěvník

Příspěvekod silák24 » pon 01. srp 2016 16:59:10

zdravim rad bych jen rychle upozornil ze ta vajecna bilkovina ktera se tu nejvice rozebira ve vejcich skoro neni vejce ma totiz priblizne 8g bilkoviny na 100g vajec je tomu tak samozrejme ve slepicich vejcich ale napriklad v krepelcich je to skoro stejne
silák24

Zobrazit nabídku

Příspěvekod Petr » ned 26. zář 2021 5:55:28

Dobrý den chci se zeptat?Je zdravé teda pít syrové vejce po rano a nebo radši ne já jen že jak koukám na články tak někde to zakazujou skrz tu nemoc a někde to doporučujou tak chci se ujistit jestli je mám pít nebo ne děkuji
Petr

Zpět na Poradna

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Přihlásit se